3D Scannen in de kunstwereld

3D scanning wordt breed toegepast binnen de kunstwereld. Medir International beschikt over nauwkeurige meetapparatuur waardoor u verzekerd bent van een correct 3D model.

Onderstaande voorbeelden zijn slechts een greep uit de mogelijkheden. Voor het scannen van uw kunstobject neemt u contact op via telefoonnummer 0180 – 46 44 82 of stuur een e-mail naar service@medir.eu

Render generaal Winkelman

Reverse engineering

Medir International heeft voor een kunstenaar een bronzen beeld ingescand. Dit werk is jaren geleden gegoten en de mal is inmiddels verloren gegaan. Door een nieuw idee van de kunstenaar waren 3 kopieën van het beeld nodig.

Medir International heeft het bronzen object ingescand. Vervolgens is een nieuwe mal van het kunstwerk gemaakt waarna nieuwe afgietsels gemaakt konden worden.

Dit proces kan ook worden gebruikt voor het verschalen van kunstwerken. Zo kunnen bijvoorbeeld kleine replica’s worden vervaardigt of kan juist een sterk uitvergrootte versie gemaakt worden. Hierbij wordt veelal gebruik gemaakt van 3D printen of CNC frezen.

Digitaal archiveren

Kunstwerken zijn waardevolle objecten. Zowel financieel als emotioneel kunnen ze van grote waarde zijn. Met behulp van een 3D scan wordt een kunstobject digitaal in 3D vereeuwigd.

Medir International heeft al vele waardevolle of kwetsbare kunstwerken ingescand, zodat bij vermissing een replica kan worden vervaardigd.

Ook wordt een 3D scan van een kunstwerk regelmatig gebruikt voor digitale presentatie. Denk hierbij aan de mogelijkheden voor musea om bezoekers op afstand om een kunstwerk heen te laten lopen. 3D scans worden gerenderd voor een getrouwe weergave van het originele object.

Restauratie beeldende kunst

Restauratie

In het geval van schade aan een kunstwerk, biedt een 3D scan hulp bij het restaureren van het object.

Het beschadigde kunstwerk wordt in 3D ingescand. Vervolgens kan, met behulp van de computer, worden bekeken op welke wijze het werk het best te restaureren is. Wanneer een poging in het computermodel niet het gewenste resultaat oplevert, kunnen de wijzigingen verwijderd worden om opnieuw te beginnen.

Architectuur

Naast apparatuur voor het nauwkeurig 3D scannen van (kunst)objecten, beschikt Medir International ook over omgevingsscanners. Met deze 3D scanners is het mogelijk een scan te maken over 360 graden.

Binnen de architectuur wordt deze techniek vooral toegepast bij het aanbouwen aan een bestaand gebouw, of bij restauratie van een (monumentaal) pand.

3D scannen van architectuur