3D Scannen in de industrie

Doordat 3D scanning uiteenlopende mogelijkheden biedt, wordt de techniek toegepast binnen verschillende branches in de industrie. Denk hierbij aan:

  • Maakindustrie
  • Scheepvaart
  • Chemie
  • Machinebouw

Door de ruime voorraad 3D scanners is Medir in staat ieder object hoognauwkeurig te digitaliseren.

Onderstaande voorbeelden zijn slechts een greep uit de mogelijkheden. Voor het scannen van uw onderdeel of object neemt u contact op via telefoonnummer 0180 – 46 44 82 of stuur een e-mail naar service@medir.eu

3D scan compressor waaier

Kwaliteitscontrole

Ter controle van productkwaliteit kan een (computer)tekening worden vergeleken met een 3D scan. Een hoogtekaart toont in één oogopslag of aan de kwaliteitseisen wordt voldaan.

Naast het vergelijk met een computermodel is het ook mogelijk twee fysieke objecten met elkaar te vergelijken. Zo heeft Medir International laatst een klant geholpen een case op te bouwen tegen de leverancier van een nokkenas die niet correct bleek.

Tevens is het mogelijk een (2D) tekening met maatvoeringen te leveren.

Reparaties

Een 3D scan helpt bij het in kaart brengen van schades aan onderdelen of objecten.

Een klant van Medir International had onverklaarbare trillingen in zijn jacht nadat deze de bodem had geraakt. Een 3D scan van de schroef toonde aan dat één van de bladen krom stond. Aan de hand van de geleverde 3D data kon dit snel worden gerepareerd.

Medir beschikt ook over 3D scanners voor het scannen van grote objecten. Zo kunnen ook schades aan de romp van een schip, of schades aan een gebouw in kaart worden gebracht.

Reverse engineering

Na een 3D scan is het mogelijk het gescande object te reverse engineeren. Een fysiek object wordt ingescand en de data wordt verwerkt tot een 3D CAD model of werktekening. Dit is een techniek die wordt toegepast wanneer van een onderdeel geen tekening (meer) beschikbaar is.

Dit proces kan ook worden gebruikt voor het verschalen van onderdelen of objecten. Zo kunnen bijvoorbeeld kleine replica’s worden vervaardigt of kan juist een sterk uitvergrootte versie gemaakt worden. Hierbij wordt veelal gebruik gemaakt van 3D printen of CNC frezen.