3D Scannen in de automotive

Binnen de automotive wordt de 3D scantechniek al tientallen jaren toegepast. Doordat Medir International over verschillende 3D scanners beschikt, zijn een uiteenlopende variatie aan metingen nodig. Van een klein onderdeel, tot een complete stationwagen.

Onderstaande voorbeelden zijn slechts een greep uit de mogelijkheden. Voor het scannen van uw object neemt u contact op via telefoonnummer 0180 – 46 44 82 of stuur een e-mail naar service@medir.eu.

automotive
colour-compare-bracket

Kwaliteitscontrole

Binnen de automotive wordt veel gebruik gemaakt van 3D scanning voor het controleren van productkwaliteit. Van de data die van de 3D scanner wordt verkregen kan een hoogtekaart worden gemaakt. Op deze kaart zijn afwijkingen tussen een CAD model en het daadwerkelijk product visueel gemaakt.

Ook is het mogelijk twee fysieke objecten met elkaar te vergelijken. Deze techniek wordt veel toegepast in het geval dat twee ogenschijnlijk identieke onderdelen toch anders reageren binnen het proces.

Een kwaliteitscontrole kan op diverse manieren gerapporteerd worden. Samen kijken we naar de wijze die het best bij u past.

Reverse engineering

Reverse engineering biedt uitkomst wanneer een onderdeel of object waar geen tekening meer van is moet worden gereproduceerd. Binnen de automotive komt dit regelmatig voor bij oldtimers waarvan een onderdeel defect is geraakt. Na het maken van de 3D scan wordt een CAD file van het onderdeel gegenereerd. Deze kan vervolgens worden geprint in 3D of worden gefreesd.

Binnen de automotive wordt ook veel gebruik gemaakt van reverse engineering voor promotionele doeleinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het 3D printen van een verschaalde versie van een motor als give-away op een beurs.

Doordat Medir International over diverse 3D scanners beschikt, kunnen onderdelen van ieder formaat worden gescand ten behoeve van reverse engineering.

3D scan van een motorblok
3D scan van een auto

Vastlegging

Een auto is een waardevol bezit. Een 3D scan legt de staat van een auto digitaal vast. Door de nauwkeurigheid tot 0,05mm zijn de kleinste deukjes of krassen zichtbaar op een 3D scan.

Bij de verhuur of lease van een kostbaar voertuig is een 3D scan een steeds vaker toegepaste techniek. Het voertuig wordt zowel vooraf als achteraf ingescand. Beide scans worden over elkaar heen gelegd en het verschil tussen deze twee scans is de schade die is ontstaan tijdens de verhuurperiode.